Skimmelsvamp i boligen er – desværre – et stort problem i dagens Danmark. Der er mange danskere, der hvert eneste år bliver syge på grund af skimmel – og nogle bliver endda alvorligt syge. Hvis du gerne vil undgå skimmelsvamp, så skal du sørge for at lufte ud dagligt, så fugten kommer ud af din bolig.

Der er rigtig mange danskere, der går rundt og føler sig skidt tilpas, uden egentlig at vide, at deres symptomer skyldes skimmelsvamp. Det er oftest noget, der ender med at opstå som følge af manglende udluftning, hvilket dermed betyder, at fugten ikke får mulighed for at slippe ud af huset.

Det er særdeles vigtigt at få fugten du af din bolig, da det har et stort ansvar i forbindelse med dannelsen af skimmel- og mange andre svampesporer, der kan ende med at have indflydelse på helbredet hos beboeren i den respektive bolig. Læs med her og find ud af, hvordan du bedst slipper af med skimmelsvamp.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på fjernelse af skimmelsvamp

Hvis du har mistanke om, at du er ramt af skimmelsvamp, så skal du naturligvis sørge for at få det behandlet og fjernet hurtigst muligt – og det bør du få professionel assistance til at klare.

Ønsker du at få hjælp af en professionel virksomhed eller håndværkere til at fjerne eller behandle skimmelsvamp, så brug 3byggetilbud.dk til at indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på din opgave.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er noget, der er naturligt forekommende overalt og det hjælper desuden også til at nedbryde organisk materiale som eksempelvis både planter og blade. De er derfor også en helt naturlig del, men de kan give store problemer, hvis de pludselig begynder at opstå uden for deres naturlige områder.

Det skyldes blandt andet, at skimmelsvamp faktisk ikke er en plante – som mange danskere fejlagtigt tror, det er. Det er derimod en såkaldt Funga, der faktisk er i stand til at nedbryde stort set alle former for materialer i naturen, hvilket også er én af årsagerne til, at man skal være varsom med skimmel.

Skimmelsvampe kan sprede sig ved hjælp af sporer, der bedst kan beskrives som en form for frø, der kan overleve frit i naturen og endda også spredes over store afstand ved hjælp af vind og vejr. Svampen ender oftest med at komme ind i boligen som følge af åbne døre og særligt fugtige steder med træk eller ved dårligt isolerede ydervægge – overvej derfor også en hulmursisolering.

Hvis der er den rette kombination af vækstmateriale, fugt og varme til stede, så vil sporene sætte sig og spire, hvilket vil betyde, at skimmelvæksten er begyndt. Skimmelsvamp vil oftest være at se i form af sorte, brune og mørke pletter eller plamager. De kan typisk findes i træværket ved vinduer eller steder, hvor fugt samler sig – f.eks. hvor loft og ydermur mødes.

Sådan kan du fjerne vækstbetingelser for skimmelsvamp

Det er naturligvis værd at bide mærke i, at skimmelsvamp først bliver et problem, hvis koncentrationen bliver for stor på grund af gode vækstbetingelser. Der findes dog ikke rigtigt nogen grænseværdi for, hvornår en koncentration kan betragtes som skadelig og der er desuden også stor forskel på, hvor påvirkelige folk er af det.

Hvis du ønsker at undgå, at der kommer til at opstå skimmelsvamp i boligen, så skal du arbejde på at få fjernet én af de tre forudsætninger, der ligger til grund for, at det er muligt for skimmelsvampen at begynde at gro. Det er de færreste, der bryder sig om, at skulle fjerne vækstmaterialerne og det er også de færreste, der ønsker at skrue ned for varmen.

Det nemmeste er derfor at fokusere på at fjerne fugten. Det er ikke blot det nemmeste, men det er samtidig også det mest effektive område at sætte ind på. Det kan du nemlig gøre ved hjælp af noget så simpelt som regelmæssig udluftning, hvilket kan opnås ved blot at åbne døre og vinduer én gang om dagen.

Det lyder muligvis besynderligt, når du netop har læst ovenfor, at langt de fleste skimmelsporer kommer ind i huset, når du lufter ud, men hvis du sørger for at lufte ud, så fjerner du samtidig også én af de tre betingelser, der skal være opfyldt, hvis det skal være muligt for skimmelsvampen at fæste sig og gro i f.eks. træværket ved dine vinduer.

Forskellige symptomer på skimmelsvamp

Der er – desværre – rigtig mange danskere, der til dagligt går rundt og er både utilpasse og døjer med forskellige former for helbredsproblemer uden at være klar over, hvad årsagen egentlig er. Mange af disse danskere kan sagtens være ramt af symptomer som følge af skimmelsvamp i deres bolig.

Det er ikke unormalt, at man kan gå rundt med symptomer af skimmelsvamp i lang tid, inden man reelt set opdager, hvad årsagen bag er. Hvis du har nogle af nedenstående symptomer, så kan det meget vel skyldes, at der er for stor en koncentration af skimmelsvamp i din bolig:

 • Hæshed, når du taler
 • Hovedpine og træthed
 • Problemer med koncentrationen
 • Hoste og trykket fornemmelse i brystet (hyppigt ved børn)
 • Besværet åndedræt eller følelse af forpustethed
 • Vedvarende eller tilbagekommende bihulebetændelser

Der er nogle personer, der vil opleve, at problemerne forstærkes, hvilket oftest vil skyldes, at de har en decideret allergi over for skimmelsvamp. Det kan medføre kraftigere symptomer og det vil samtidig også betyde, at allergien vil udvikle sig over tid, hvis man gennem en længere periode er udsat for høj koncentration af skimmelsvamp.

Mellem 10% og 15% af den samlede danske befolkning er i risikozonen for at udvikle allergi mod skimmel. Det er særligt hos personer med skimmelallergi, der kommer til at opleve problemer med luftvejssystemet, hvis de er udsat for, for høj koncentration af skimmel. Ikke-allergikere vil i højere grad opleve træthed og hovedpine.

Det forholder sig heldigvis således, at symptomerne vil forsvinde helt eller delvist lige så snart, der bliver gjort noget ved den høje koncentration af skimmelsvamp i din bolig. Det er naturligvis også ensbetydende med, at du ikke bør tøve med at få skimmelrenoveret din bolig, hvis det er noget, der er påkrævet.

Hvilke årsager kan der være til skimmelsvamp?

Som du med garanti allerede har dannet dig en god idé om, så er fugt den altovervejende årsag til, at skimmelsvamp begynder at forekomme i et hus. Derfor er det også vigtigt, at du sørger for at finde ud af, hvor den respektive fugt kommer fra – også selvom du vælger at fjerne al skimlen ved døre, vinduer o.lign.

Hvis skimmelsvampen primært forekommer i rum som badeværelse, bryggers eller køkken, så kan fugten sagtens komme indefra som følge af dårlig udluftning. I andre tilfælde vil der dog være tale om fugt, der kommer udefra, hvis du f.eks. er plaget af skimmel i stuen, i soveværelset eller et lignende sted.

Nedenfor finder du en række årsager til, at der kan være opstået skimmelsvamp i din bolig:

 • Tjek dit tag: Du bør sørge for at tjekke dit tag. Er dit tag tæt nok eller drypper der vand ind? Er det i stor eller lille skala, hvis det er tilfældet?
 • Facadens tilstand: Du bør desuden også se nærmere på din facades tilstand. Er der f.eks. revner eller fuger, der er ødelagt, hvor fugten kan komme ind?
 • Tagrende, afløb og kloak: Sørg for at både tagrende, afløb og kloak fungerer optimalt. Overvejer at løse problemer med fugt i fundamentet med et omfangsdræn.
 • Udsugning: Har du nok udsugning i din bolig eller der tale om en mangelfuld udsugning, der kan være med til at skabe fugt?
 • Er dine vandrør tætte?: Har du oplevet, at din vandregning er steget uden dit forbrug er steget? Det kunne tyde på tætheder og det kan forårsage fugt.
 • Dårlig isolering?: Hvis du bor i en ældre bolig, der ikke er isoleret ordentligt, så er det vigtigt, at den bliver isoleret. F.eks. med en loftisolering og en gulvisolering.

Sådan finder du frem til skimmelsvamp

Hvis du ikke har haft held med at finde skimmelsvamp i dit hjem, så skal du særligt være opmærksom på, om der er fugt nogle bestemt steder i dit hjem. Fugt er altid den primære årsag til skimmelsvamp, så derfor vil det oftest også være at finde i de områder, der særligt er udsat for fugt.

Det kan f.eks. være værelser og rum, der mangler udluftning, som samtidig er udsat for damp eller fugt. Det kan være badeværelse og bryggers, der er nogle af de rum, der er mest i risikozonen, men samtidig kan luftrum med dårlig ventilation også være steder, hvor skimmelsvampen får lov til at gro.

Hvis der samtidig mangler en god og effektiv isolering af rummet, vil dette være med til at øge risikoen yderligere. Det er eksempelvis ofte tilfældet med et kælderrum, hvor skimmelsvampen oftest får lov til at vokse frem bag frysere, opmagasinerede papkasser eller noget helt tredje.

Hold øje med løst eller bulet tapet

Vægbeklædninger i tekstil eller papir kan samtidig også være en kilde til svampevækst. Hvis du kan se, at der er områder hvor tapetet hænger løst eller hvor det er bulet, så kan det ligeledes være et tegn på fugt – og desværre er det oftest også et tegn på, at der er skimmelsvamp, der gror på væggen bag dit tapet.

Det ville være nemt, men der findes – desværre – ikke nogen facitliste for at vurdere, hvor megen risiko, der er for et skimmelangreb. Vær dog opmærksom på at både nye og renoverede huse også sagtens kan være inficeret, men det er dog særligt hvis materialerne eller håndværket ikke er blevet udført ordentligt.

Skimmel vokser langsomt frem, så derfor vil det oftest også først være noget, du opdager efter fugten er trængt igennem byggematerialerne. Det er naturligvis også derfor, at det er uhyre vigtigt, at du sørger for at være meget varsom med dette område.

Tests, der kan indikere skimmel i hjemmet

Hvis du gerne vil være helt og aldeles sikker på, om der er skimmelsvamp i din bolig eller ej, så er det ikke helt nok blot at bruge øjnene. I stedet skal du udføre én eller flere tests, der kan påvise om der er spor af skimmel i din bolig – og det er endda muligt at se det, inden skimmelangrebet for alvor bliver synligt.

Sådanne tests kan købes på nettet, hvorefter du selv kan udføre dem, men du har også mulighed for at få en håndværker eller et firma til at udføre disse tests for dig. Det anbefales at du overlade arbejdet til en fagkyndig person, da du dermed er sikkert på at testen udføres korrekt og ligeledes også bliver aflæst rigtigt.

Der findes flere forskellige former for tests, der kan indikere om der er skimmel i din bolig eller ej. Nogle af dem kan du godt udføre selv, mens andre kun bør udføres af professionelle og fagkyndige personer – og derfor bør du også blot overlade det til en fagkyndig person med det rette udstyr i stedet for at forsøge selv:

Proteintest: En væske i et prøverør, der reagerer på tilstedeværelsen af proteiner med en violet farveindikation. Det er dog en test, der som sådan ikke kan påvise skimmelsvamp, men derimod at der er proteiner til stede, der kan formodes at stamme fra skimmelsvamp.

Luftanalyse: Her er der tale om en analyse af en luftprøve, der er optaget med en særlig Silt-sampler. Den kræver dyrkning i et dyrkningsmedium i et laboratorium. Den giver et meget præcist billede af, hvor mange skimmelsvampesporer, der kan findes i indeluften i det pågældende rum.

Enzymtest: En enzymbaseret test, der angiver hvor meget skimmelsvamp, der kan findes på en bestemt overflade. Den afslører dog ikke hvilken form for svamp, der er tale om. Her bruges der blot en vatpind til at tage en prøve og derfor vil resultatet også være meget præcist og retvisende.

Mycometer: Dette er en test, der vil forsøge at påvise et særligt enzym, der er meget karakteristisk for skimmelsvamp. En sådan test kan give tre resultater. A: under 25, B: over 25 og under 450 samt C: over 450. Hvis der er tale om B, så bør man sætte i gang med skimmelforebyggende rengøring. Ved C er man allerede ramt af skimmelangreb.

ATP-test: En test der kan påvise tilstedeværelsen af det kemiske stof adenosintri-fosfat, der kan findes i alle levende celler. Hvis testen giver et ATP-tal, der befinder sig under 100-200, så er alt OK, men er værdien over dette, så bør du igangsætte skimmelforebyggende rengøring på den testede overflade.

Aftryksplader: Aftryksprøver kan især bruges til at bestemme, hvilken form for skimmelsvamp, der er tale om. Hvis man vælger at dyrke svampen i et vækstmiddel, så kan man derefter se, hvilken form for svamp, der er tale om. Det er dog en test, der cirka en uges tid at gennemføre.

DNA-test: Den sidste test på listen er ikke blot den dyreste, men samtidig også den mest grundige test, du kan foretage, hvis du ønsker at vide, hvordan din tilstand er i forhold til skimmelsvamp. Testen kan angive præcist hvilken skimmelsvamp, der er tale om og i hvor stort et omfang, du er angrebet.

Behandling og fjernelse af skimmelsvamp

Selvom det måske virker således, så behøver det ikke være nogen katastrofe, at du er ramt af skimmelsvamp. Det er afhænger i høj grad, hvor stort et område, der er blevet angrebet. Hvis du oplever nogle af de førnævnte symptomer, så er der dog – desværre – tale om en større angreb og infektion, der har ramt dig.

Hvis der er tale om et større angreb, så bør du bestemt få hjælp til fjernelsen af et professionelt firma, men hvis du derimod blot har fået øje på et mindre område, så kan du i stedet vælge selv at fjerne det med midler som f.eks. Klorin, Rodalon, Hysan. De er opstillet i rækkefølge efter styrke, hvorfor du gradvist kan opjustere styrken.

Skimmelsvamp kan vaskes af vægge, fliser, klinker og murværk

Ydermere, så er der også mulighed for at vaske skimmelsvamp af både malede vægge, klinker, fliser såvel som murværk. Du skal blot starte med at vaske selve skimlen væk med midlet, hvilket du naturligvis bør sørge for at bruge gummihandsker til, så du ikke får noget på huden, uanset hvilket middel, du ender med at vælge.

Valget af middel skal naturligvis afhænge af, hvor kraftigt, du er ramt af skimmelsvamp. Klorin fungerer ganske fint til mindre områder, men eftersom det er et middel, der også afbleger meget kraftigt, så er det ikke noget, du bør bruge til farvede områder eller til natursten, da det blot vil ende med misfarvning.

Rodalon er et middel, der indeholder anti-svampemiddel, mens Hysan er et professionelt middel. Hvis ikke du ved, hvordan du skal bruge midleren og hvilke risiko, der er forbundet med det, så er det bedre at du undlader at gøre det på egen hånd og i stedet vælger at søge professionel assistance til at udbedre problemet.

Hvis det er bløde materialer, der er blevet angrebet, hvilket f.eks. kunne være isolering i væggen eller tapet, så kan det ikke blot vaskes af. I stedet er du nødsaget til at få det udskiftet, hvorfor angrebne tæpper, gipsplader, tapet, isolering og lignende skal skiftes som følge af skimmelangrebet.

Sådan undgår du skimmelsvamp fremadrettet

Du skal naturligvis være klar over, at du ikke afhjælper problemet ved blot at vaske skimlen af. Du skal nemlig sørge for at der ikke kommer nye skimmelsvampangreb. Den bedste løsning til at sikre, at der ikke igen forekommer et skimmelangreb i dit hjem er, at du igangsætter daglig udluftning i hele huset.

Det er – uden tvivl – den mest effektive måde hvorpå du kan fjerne skimmelsvamp indenfor, eftersom det er med til at initiere skimmelsvampeangrebet. Et reelt angreb opstår oftest i forbindelse med et fugtigt badeværelse, hvor der ikke luftes ud eller i et køkken, hvor der kommer damp fra madlavningen, som ikke suges ud.

Hvis du på mest effektiv vis ønsker at undgå, at du bliver angrebet af skimmelsvamp fremadrettet, så bør du følge de råd, du kan læse nedenfor:

 • Sørg for at der bliver luftet ud hver dag i hele huset. Det er dog særligt vigtigt, at du sørger for at der bliver luftet ud i rum som badeværelse, køkken og soveværelse.
 • Du skal altid sørge for at din emhætte er tændt og fungerer optimalt, når du laver mad, da dampen fra madlavningen kan skabe fugt.
 • Døren ud til badeværelset bør altid være lukket, så fugten ikke flyttes til andre omkringliggende lokaler – det er særligt vigtigt, at den er lukket, når du bader.
 • Du bør aldrig tørre tøj indenfor, men i stedet hænge det op udenfor eller gøre brug af en tørretumbler med udtræk til det fri.
 • Forsøg så vidt muligt at holde en ensartet temperatur i hele boligen, hvilket inkluderer alt lige fra dit soveværelse til badeværelset.
 • Undlad at tilstoppe dine udluftningsventiler, selvom du synes de trækker og det gør det koldt i boligen. Det holder fugten inde i din bolig.

Der er mange danskere, der godt kan lide at sove i et lokale, hvor temperaturen er blevet skruet en anelse ned, men det er desværre med til at invitere til, at der meget nemmere kan opstå fugt og dermed kan det også ende med at afføde skimmelsvamp i blandt andet vinduer og døre i soveværelset.

Det er dog også ensbetydende med, at du kommer til at indånde de farlige svampesporer mens du sover, hvilket på sigt kan være med til at medføre, at du begynder at opleve én eller flere af de symptomer, der er blevet beskrevet længere oppe i denne artikel – på sigt kan du også udvikle skimmel-allergi.

Hvor meget skal jeg sørge for at lufte ud?

Det er de færreste, der egentlig er klar over, hvor meget, man reelt set skal luft ud, hvis man gerne vil sørge for at holde din bolig fri for fugt. Derfor har Bygningsreglementet også skærpet kravene til udluftning og friskluftsventiler i løbet af de seneste 10 år, så det er derfor også påkrævet at etablere en ordentligt udluftning.

Det betyder dog også, at det i ældre huse er vigtigt, at du sørger for lufte lige så meget ud, som det er muligt med udluftningsmetoder, der er beskrevet i Bygningsreglementet. Du kan f.eks. vælge at få indsat en række friskluftventiler eller derimod en såkaldt mekanisk udsugning i nogle af din boligs rum.

Foruden dette, så skal du selvfølgelig sørge for at lufte ud minimum én gang om dagen. Det anbefales, dog at du forsøger at lufte ud tre gange dagligt med en varighed á 5-10 minutter af gangen. Det skal helst være således, at der kommer til at opstå træk i de enkelte rum eller gennem flere rum på én gang.

Har du eksempelvis en stor stue el.lign., så er der mulighed for at skabe gennemtræk ved at åbne en dør eller flere vinduer i hver ende af lokalet. Hvis der er tale om mindre rum, hvor der kun kan åbnes ét vindue eller én dør, så bør du åbne døren ud til gangen, så der kan skabes gennemtræk med luft fra øvrige rum i huset.

Overvej at få installeret udluftningskanaler

Det er en rutinesag og det kan være vanskeligt at tilpasse i hverdagen. Endvidere, så er det næppe noget, der er populært blandt børn og teenagere, at de skal vækkes tidligt om morgenen ved at døren eller vinduet på deres værelse åbnes ud til den kolde vinterluft eller at de selv skal sørge for det.

Det er lige netop også derfor, at det er en rigtig god idé, at du i stedet vælger at få etableret og installeret nogle af de andre udluftningskanaler, der er mulighed for at få installeret. Det er sjældent, at det kræver synderligt meget at få installeret, men det kan hjælpe i høj grad på udluftningen, så du undgår skimmel.

Få 3 tilbud på behandling/fjernelse af skimmelsvamp

Hvis du har mistanke om, at du er ramt af skimmelsvamp, så er det vigtigt, at du sørger for at gøre noget ved det hurtigst muligt. Des før, du reagerer på det, des hurtigere vil du også kunne få afhjulpet problemer. Da det kan give alvorlige sundhedsproblemer, så er det ikke noget, der skal trækkes ud på eller tøves med.

Det kan være en rigtig god idé at hyre en virksomhed eller en håndværker til at håndtere behandlingen eller fjernelsen af skimmelsvamp i din bolig. På den måde kan du være sikker på, at opgaven bliver udført præcis som den skal, så der ikke fortsat vil være spor af skimmelsvamp rundt omkring i din bolig.

Hvis du skal have en håndværker eller en virksomhed til at hjælpe dig med at fjerne dine problemer, der er forårsaget af skimmelsvamp, så skal du naturligvis indhente en række forskellige tilbud på din opgave – og det kan du med fordel gøre via vores samarbejdspartner; udbudstjenesten 3byggetilbud.dk.

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud indenfor 24-48 timer

Ønsker at du at indhente en række tilbud på din opgave, så bør du benytte dig af 3byggetilbud.dk. Du kan nemt og enkelt indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på din opgave. Det kræver blot, at du udfylder en formular med dine kontaktoplysninger og en beskrivelse af din konkrete opgave.

Efterfølgende sendes din opgave i udbud blandt de mange tilmeldte virksomheder og håndværker. I løbet af blot 24 til 48 timer vil du modtage de tre bedste tilbud via mail eller telefon. Det er både gratis og helt uden forpligtelser at benytte dig af 3byggetilbud.dk.

Det betyder også, at det står dig frit for, hvordan du ønsker at vælge og vrage mellem de modtagne tilbud. Hvis ikke du synes ét eneste af dem er gode, så står det dig frit for at bede om tre nye. Tilbuddene er dog oftest meget skarpe, da du kun modtager de tre bedste og de mange aktører byder direkte mod hinanden.

Skal du indhente tilbud behandling/fjernelse af skimmelsvamp? Klik på knappen nedenfor og kom i gang med det samme:

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here