De fleste kender vist til problemet med dug på ens vinduer. Hvis du vil vide lidt mere om at undgå dug på vinduer, så er det logiske altid, at det er nødvendigt at vide hvordan det opstår.

Dug opstår i bund og grund når varm og kold mødes, hvilket ofte sker ved den varme fugtige luft møder et koldt vindue, og frigiver vanddråber der danner duggen.

Det har betydning for dit indeklima, hvilket igen har betydning for dit ve og vel. I gennemsnit opholder vi danskere os indendørs 80 til 90% af vores tid. Derfor skal du selvfølgelig gøre noget ved kondens og dug i hjemmet, for dit helbred kan blive påvirket i form af hovedpine, udslæt, luftvejsalleri, hoste og lignede symptomer. Derudover, kan kondensvand der løber i træværket, skabe skimmelsvamp og råd på vinduerne.

Hvorfor opstår dug?

Indvendigt opstår dug fordi du har en for høj luftfugtighed, og skal lufte ud noget mere, så der kommer cirkulation i luften.

Udvendigt kan der også blive dannet dug, da vi i dag ofte har moderne energiruder som isolerer godt, men udendørs dug eller kondens er ikke et problem. Det er som regel i morgen og nattetimerne at det sker, hvor der kan dannes kondens ved at udendørsluften møder den effektive isoleret rude.

Her er det vigtigt, at dine gardiner hvor flotte de end er, også bliver rullet op, til siden eller blotter vinduet. Det gøres fordi nyere gardiner, som også er til store vinduer, ikke skaber den dårlige temperatur fra gardin til glasset og træværket. Du kan finde flere forskellige typer af gode, flotte og praktiske gardiner til store vinduer på Gbl.dk her.

Punkteret rude?

Der kan også blive dannet dug mellem glassene hvilket betyder, at din rude er punkteret. Ofte er der ingen problem med en punkteret rude, udover at det kan være svært at kigge gennem vinduet, og det er selvfølgelig altid godt at udskifte den defekte rude, men ikke livsnødvendigt.

Hvordan undgår man dug på sine vinduer?

Udluftning af hjemmet er den bedste løsning, og noget du bør gøre flere gange dagligt af korte varigheder. Det giver selvfølgelig en lille nedkøling af værelser, stue, køkken med mere, men hvis man lufter ud i 5-10 minutter vil møbler og andet ikke blive nedkølet, så rummet vil hurtig finde sin rette temperatur igen.

Luft ekstra ud

Vinterperioden er især vigtigt at lufte ud rigeligt hver dag, da det er her kodensvand ofte bliver skabt. Hvis du har meget kondens vand siddende, så husk at tørre det væk hele tiden, så det ikke bliver omdannet til is.

Hvis du har de dybe vindueskarme, så vil radiatorens varme ikke nå op og blokere for at fugten sætter sig, så her skal du også huske at lufte ekstra ud.

Køkkenet

Når du laver aftensmad, så husk at tænde emhætten inden komfuret, og lad den køre en rum tid efter madlavningen er overstået. Det tager det værste af mados, som ødelægger den naturlige indeluft.

Badeværelset

Hvis du ikke har ventilator på badeværelset, så åben badeværelsevinduet på klem inden du starter for bruseren. Derudover, så husk at luft rigelig ud efter badet, så dampen kan komme helt væk.

De gode tips til at minimerer dug og kodens på vinduet

Hvis du ønsker de gode tips til at skabe det bedre indeklima ved at minimere kondens og dug på vinduerne, så er denne gode informative video lige her.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here