Har du en ekstra bolig til rådighed, kan du med fordel leje den ud. Men hvordan skal du gribe det juridiske an? Og hvilke faldgruber skal du være opmærksom på? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du går frem, når du skal leje din bolig ud.

Find den rette lejer

Når du skal ud at finde en lejer til din bolig, så gå efter din mavefornemmelse. Tag ikke en lejer ind, som du allerede ved første møde har en dårlig kemi med, eller som du ikke stoler på. Det kan give dig store problemer at få en lejer ind, der ikke passer på din bolig, eller som er en dårlig betaler. Vælg en person, som du har en god fornemmelse af, og som du føler, at du kan tale fornuftigt med om tingene.

Fastsæt husleje på markedsniveau

Det er ikke altid nemt at finde ud af, hvad lejen skal ligge på. Der findes ingen tabel eller liste, du kan tage udgangspunkt i, men der er rigtig meget information at finde på nettet. Sæt dig ind i, hvad andre boliger bliver lejet ud til i dit område, og husk her også at tage højde for boligens størrelse og stand.

Sætter du lejen for lavt, går det ud over din pengepung, og sætter du den for højt, kan din lejer gå til Lejernes Landsorganisation og kræve lejen sat ned med bagudvirkende kraft. Det betaler sig at sætte sig ind i markedslejen og finde et passende niveau fra start. Så slipper du for meget besvær og uvenskab med din lejer.

Vil du gerne være helt sikker og gå med livrem og seler? Så har du mulighed for at kontakte Huslejenævnet i din kommune og rådføre dig med dem om en passende husleje.

Husk forudbetalt husleje og depositum

Det er altid en god idé at opkræve et beløb som depositum og x antal måneders forudbetalt leje. Det er en måde at sikre, at du får de penge, som du har ret til. Har du en lejer, der pludselig stopper med at betale sin husleje, kan du trække på den forudbetalte husleje. Ødelægger lejer noget i din bolig, som forsikringen ikke går ind og dækker, har du her depositummet at tære på.

Pas dog på ikke at sætte depositum og forudbetalt leje så højt, at der ikke er nogen lejer, der har råd til at flytte ind.

Udform altid en lejekontrakt

En lejekontrakt er en vigtig foranstaltning, som du aldrig må undlade, når du begiver dig ind på markedet for udlejning. Den er til for både din og lejers sikkerhed. Sørg for, at både du og lejer har skrevet under på lejekontrakten, inden lejer flytter ind. Og sørg også for, at lejer ikke bor i boligen længere, når lejekontrakten udløber.

Når lejekontrakten først er underskrevet, kan det være næsten umuligt for dig at få tilføjet eventuelle forpligtelser. Som for eksempel at lejer selv står for trappevask, eller at lejer ikke må have hund i lejligheden. Og så er det dig, der står med håret i postkassen.

Du kan finde en standardlejekontrakt på nettet, som er lige til at printe ud og udfylde. Skal du indgå en erhvervslejekontrakt, er det dog altid en god idé at opsøge professionel hjælp. Reglerne på området er mere komplicerede, og der er andre faldgruber, som du bør være opmærksom på.

Sæt dig godt ind i lejeloven

Kan du komme af med lejer igen? Hvad dækker 2-års reglen over? Hvad nu hvis din lejer gerne vil fremleje din bolig? Der er mange spørgsmål, der kan dukke op undervejs, når du begiver dig ud i et nyt udlejningseventyr. Det er derfor en rigtig god idé, at du sætter dig grundigt ind i lejeloven. Her kan du finde svar på alt, hvad der er nødvendigt at vide, når du står over for udlejning af en bolig.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here